Fondovi u Crnoj Gori: Za osam godina ni centa od dividende

Bez autora
Mar 24 2010

Neshvatljivo je što investicioni fondovi za osam godina nijesu isplatili ni cent dividende. Neophodan je radikalan zaokret u oblasti investicione politike fondova, gdje su društva za upravljanje dosad radila šta im padne na pamet. Iako imaju većinsko vlasništvo u velikom broju firmi, nijedan fond nije pokušao da unaprijedi poslovanje. Cilj investicionih fondova u svijetu je da kupe loše firme, unaprijede ih i donoesu dividendu, ali u Crnoj Gori takvog slučaja nema. Više od 90.000 dioničara šest fondova zasad nijesu imali nikakve koristi od ulaganja vaučera, iako je praksa da se dividende počnu isplaćivati najkasnije pet godina od osnivanja fonda. S druge strane, menadžmentu koji upravlja fondom se jednom godišnje isplaćuje naknada od tri odsto vrijednosti imovine fonda.

Fondovi u Crnoj Gori: Za osam godina ni centa od dividendeNeshvatljivo je što investicioni fondovi za osam godina nijesu isplatili ni cent dividende.

“Neophodan je radikalan zaokret u oblasti investicione politike fondova, gdje su društva za upravljanje dosad radila šta im padne na pamet. Iako imaju većinsko vlasništvo u velikom broju firmi, nijedan fond nije pokušao da unaprijedi poslovanje. Cilj investicionih fondova u svijetu je da kupe loše firme, unaprijede ih i donoesu dividendu, ali u Crnoj Gori takvog slučaja nema”, izjavio je juče predsjednik novoosnovanog Udruženja privatnih investitora Blagota Radović.

Više od 90.000 dioničara šest fondova zasad nijesu imali nikakve koristi od ulaganja vaučera, iako je praksa da se dividende počnu isplaćivati najkasnije pet godina od osnivanja fonda. S druge strane, menadžmentu koji upravlja fondom se jednom godišnje isplaćuje naknada od tri odsto vrijednosti imovine fonda.

Prema posljednjim dostupnim podacima, pet fondova je regulatoru dostavilo revizorske izvještaje za 2008, osim HLT-a čiji izvještaj datira iz 2007. Takođe, pet fondova je dostavilo mjesečne obračune vrijednosti za februar 2010, izuzev HLT-a.

Svih net fondova je značajno uvećalo vrijednost imovine lani, u rasponu od 11,6 miliona (MIG) do 20,8 miliona (Trend), zahvaljujući prodaji kapitala EPCG, jer je vrijednost akcija fondova prosječno opala za oko osam miliona eura.

Udruženje privatnih investitora pozvalo je juče manjinske dioničare fondova da im u narednih nekoliko mjeseci dostave pismena punomoćja, uoči redovnih skupština akcionara koje će se održati u drugom kvartalu.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, novoformirana asocijacija namjerava da prikupi dovoljan broj akcija (pet odsto) kako bi stekla pravo zastupanja i glasanja na skupštinama, sa ciljem “otvaranja" mjesta u nadzornim odborima fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik